Objavljen priručnik o radnim pravima za mlade

Objavljen priručnik o radnim pravima za mlade

Udruženje Roza za radna prava žena iz Zrenjanina je objavilo publikaciju „Šta treba da znaš pre izlaska na tržište rada? Radna prava za mlade“.

Ovaj prošireni priručnik sadrži brojne korisne informacije o zapošljavanju mladih. U publikaciji se navodi da mladi pri ulasku na tržište rada najčešće rade na crno, na privremenim i povremenim poslovima ili preko agencija, primaju u proseku 20% niže plate od svojih starijih kolega, ne primaju naknadu za prekovremeni rad. Ovaj izuzetno prekaran položaj prati i činjenica da je nezaposlenost mladih dvostruko veća nego kod starije populacije.

Priručnik nudi odgovore na pitanja šta poslodavac sme, odnosno ne sme da vas pita na razgovoru za posao, kada treba da potpišete ugovor, koje vrste ugovora o radu i radnom angažmanu postoje, kao i koja vam prava pripadaju u zavisnosti od ugovora koji potpišete.

Priručnik takođe sadrži informacije o radnom vremenu, mobingu, diskriminaciji i uznemiravanju na radu, kao i kako postupati u takvim situacijama, sa dodatkom koji se bavi prinudnim radom ili trgovinom ljudima u cilju radne eksploatacije.

Priručnik možete preuzeti na ovom linku.

izvor: https://www.masina.rs/objavljen-prirucnik-o-radnim-pravima-za-mlade/?fbclid=IwAR2RreHTrLTfB5W3AxfW2stuBFfh88xI0khpFOmcta8RijGfn1H8TZLNWNA

No Comments

Post A Comment