O nama

 

 

Ko smo mi?

ROZA-Udruženje za radna prava žena zvanično je formirano u julu 2015. godine, a proizišlo je iz Ženske sekcije Pokreta Ravnopravnost iz Zrenjanina, nastalog kao rezultat štrajkova i radničkih protesta. Potreba za nastankom ROZE se javila iz lokalnog i nacionalnog konteksta, u kom se radna prava žena krše intenzivnije nego radna prava muškaraca, ali i iz ličnih razloga. Članice ROZE su različitih godina, socio-ekonomskog statusa, nacionalnosti i većinom su prekarne radnice.

Mi smo žene koje su lično iskusile neki vid nepravde, mobinga, diskriminacije, loših uslova rada i raznih oblika kršenja radnih prava. Ne pristajući na sve navedeno, opredelile smo se da preuzmemo aktivnu ulogu u društvu. I izgradimo bezbedan prostor  za druge radnice, u kom mogu da dele svoja iskustva. I da solidarno radimo na rešenjima problema.

Čemu težimo?

Želimo da svaka žena ide na posao i sa posla dignute glave i mirne duše.

Kako radimo?

Pričamo sa radnicama, slušamo i beležimo njihova iskustva. Koristimo te prilike i da ih edukujemo o radnim pravima i mehanizmima zaštite. Centralna aktivnost od samog početka rada je tkz Grupa za podršku. Radnice nam se obraćaju povodom problema sa kojima se suočavaju u oblasti rada, a mi, u skladu sa svojim kapacitetima i datim problemima, pokušavamo da im pomognemo da dođu do potrebnih informacija i konkretnih rešenja.

Podržavamo radnice u štrajkovima, učestvujemo u marševima i drugim javnim skupovima, zahtevamo poboljšanje položaja žena i njihovih radnih prava.

Podižemo svest javnosti o kršenjima radnih prava žena, o radnim pravima i mehanizmima zaštite, kroz radionice, publikacije, video produkciju, putem društvenih mreža i kroz učešće na raznim događajima.

Veliki deo rada je na volonterskoj bazi. To potiče iz našeg uverenja da se moramo organizovati kako bismo postigle dostojanstvene uslove rada za sve žene. Ponosne smo na činjenicu da smo zadobile poverenje radnica i da žene širom Srbije traže našu podršku. Postale smo prepoznate i relevantne govornice na seminarima, okruglim stolovima i javnim panelima.

Konstantno učimo. Trudimo se da budemo u toku sa svim relevantnim nacrtima, zakonima, pravilnicima i sl. iz oblasti radnih prava. Unapređujemo svoja znanja i kroz različite projekte, radionice, seminare,  panele, tribine, treninge, proteste, skupove, okrugle stolove.

Shvatajući da ženska i radnička borba nisu izolovane od ostatka društvenog konteksta, aktivno se priključujemo i drugim društveno relevantnim aktivnostima.