Organizacije sa Zapadnog Balkana zahtevaju da radnička i socijalna prava budu uključena u okvir Berlinskog procesa

Organizacije sa Zapadnog Balkana zahtevaju da radnička i socijalna prava budu uključena u okvir Berlinskog procesa

Dvadeset organizacija civilnog društva sa Zapadnog Balkana objavilo je danas zajedničko pismo u kojem traže da radnička i socijalna prava budu uvrštena u agendu Berlinskog procesa i predstojećih diskusija o zajedničkom tržištu.

U pismu, organizacije pozivaju lokalne vlade, regionalna tela i Evropsku uniju da daju prioritet radničkim i socijalnim pravima u okviru dalje ekonomske integracije, posebno Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

„Verujemo da je uključivanje radničkih i socijalnih prava, ne samo moralni imperativ, već i ključna osnova za izgradnju dugoročnog prosperiteta i stabilnosti u regionu“, navodi se u pismu. „Uključujući ove aspekte u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta, na osnovama međunarodnih standarda dostojanstvenog rada, možemo osigurati poštene i pravedne uslove rada za sve pojedince i pojedinke, bez obzira na njihov radni status. Ovo, između ostalog, uključuje pravo na bezbedno i zdravo radno okruženje, platu za život, jednake mogućnosti i slobodu organizovanja i kolektivnog pregovaranja. Obezbeđivanje ovih prava neće samo koristiti radnicima i radnicama, već će doprineti i ekonomskom rastu, socijalnoj koheziji i opštem blagostanju građana i građanki u našem regionu.“

Organizacije takođe pozivaju na osnivanje radne grupe posvećene integraciji radnih i socijalnih prava u okvir Zajedničkog regionalnog tržišta. One takođe pozivaju lokalne vlade da sarađuju sa relevantnim akterima, uključujući i sindikate, organizacije civilnog društva i stručnjake za radna prava i socijalnu politiku, kako bi razvili sveobuhvatne mere i strategije na ovom planu.

„Zahtevamo od naših vlada da preduzmu navedene korake kako bi pokazali posvećenost dobrobiti i dostojanstvu naših građana i građanki i dali pozitivan primer odgovornosti,“ zaključuje se u pismu. „Iskreno se nadamo da će Zajedničko regionalno tržište iskoristiti ovu priliku da u svom okviru da prioritet radničkim i socijalnim pravima, stvarajući tako pravedniju i prosperitetniju budućnost za sve.“

Samit Berlinskog procesa biće održan 16. oktobra u Tirani, u Albaniji. Samit će okupiti lidere Zapadnog Balkana, Evropske unije i drugih regionalnih partnera koji će razgovarati o napretku u regionalnoj saradnji i ekonomskoj integraciji. Očekuje se da će razgovori biti fokusirani na nekoliko pitanja koja uključuju i implementaciju Zajedničkog regionalnog tržišta zemalja Zapadnog Balkana.

Dvadeset organizacija civilnog društva, koje su potpisale pismo, ranije je u septembru ove godine usvojilo zajednički Manifest o dostojanstvenom radu (www.decentworkbalkans.com).

Ove organizacije su:

Centar za politike emancipacije, Srbija
Institut za socijalnu politiku ‘Musine Kokalari’, Kosovo
Institut za kritiku i društvenu emancipaciju, Albanija
Centar za ženska prava, Crna Gora
Front slobode, Bosna i Hercegovina
Otvorena porta, Severna Makedonija
Centar za dostojanstven rad, Srbija
Kosovska inicijativa za stabilnost, Kosovo
Centar rodna alijansa za razvoj, Albanija
Udruženje zaštite na radu, Crna Gora
Crvena – Udruženje za kulturu i umjetnost, Bosna i Hercegovina
Roza – Udruženje za radna prava žena, Srbija
Centar za politike i zagovaranje, Kosovo
Investicija u društveni razvoj, Albanija
Savez za djecu i mlade – Kuća, Crna Gora
Zora – Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj, Bosna i Hercegovina
A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Srbija
Lens, Kosovo
Centar za radna prava, Albanija
Zajedno za život, Albanija

 

No Comments

Post A Comment