Žene u manjim mestima često se nalaze u bezizlaznom položaju

Žene u manjim mestima često se nalaze u bezizlaznom položaju

Kampanja „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“ organizovana je u Zrenjaninu, u prostorijama Saveza samostalnih sindikata za Grad Zrenjanin i opštine.

– Sekcija žena Saveza samostalnih sindikata za Grad Zrenjanin i opštine, u saradnji sa Udruženjem za radna prava žena „Roza“, organizovala je performans „Žene govore“. Ta priča bavi se svedočanstvima žena koje su pretrpele neki oblik narušavanja radnih prava. Iako je „16 dana aktivizma“ period kada se ukazuje i bori protiv nasilja nad ženama, članice Sekcije žena SSS i udruženja „Roza“ htele su da stave akcenat na narušavanje radnih prava – kaže Melanija Lojpur, članica Sekcije žena SSS za Grad Zrenjanin i opštine.

Ona napominje da je stav ovih asocijacija da su radna prava jedna od osnovnih prava žena. Na zaštiti tih prava se mora aktivno raditi.

– Naš cilj je ekonomski jaka, nezavisna žena. Samo kao takva ona može biti dovoljno osnažena da se bori sa ostalim oblicima diskriminacije ili mobinga, kao i porodičnim ili partnerskim nasiljem – ističe Lojpur.

Sakupljena svedočanstva žena iz 14 različitih sredina

Performans je članicama Sekcije žena predstavila Milica Lupšor ispred udruženja „Roza“. Ona je naglasila da su sakupljena svedočanstva žena iz 14 različitih sredina širom Srbije. Ona najpotresnija nisu ni ušla u ovaj performans.

– Žene u manjim mestima nalaze se u bezizlaznom položaju. Reč je o sredinama koje su veoma zatvorene i gde nemate puno sigurnih prostora. U takvom okruženju svi se poznaju i teško je pričati o zloupotrebama ženske radne snage. Takođe, žene u takvim sredinama u poziciji su da ne mogu da biraju. One prihvataju najgore plaćene poslove i pristaju na teške i nehumane uslove rada – naglašava Lupšor.

Performans su izvele članice udruženja „Roza“ u prostorijama sindikata. Ovom događaju prisustvovale su uglavnom članice Sekcije žena SSS. One u sklopu akcije „16 dana aktivizma“ u svojim radnim organizacijama dele brošure udruženja „Roza“. U njima se nalaze smernice ženama kako i gde da se obrate za pravnu pomoć, ukoliko se susretnu sa nekim oblikom ugrožavanja radnih prava, mobingom ili nasiljem.

U sklopu brošura nalaze se i telefoni pravne službe Saveza samostalnih sindikata za grad Zrenjanin i opštine. Sve zainteresovane žene mogu da se obrate za pravne savete. Broj pravne službe lokalnog Saveza samostalnih sindikata je 023/561 500.

 

Izvor: https://www.zrenjaninski.com/drustvo/zene-u-manjim-mestima-cesto-se-nalaze-u-bezizlaznom-polozaju/

No Comments

Post A Comment